Van der Graaff loopt naar zege in zeezwemtocht

Jan-Willem van der Graaff uit Amsterdam heeft de zeezwemwedstrijd "Op weg naar Zeeuws-Vlaanderen" gewonnen. Dat deed Van der Graaff (24) natuurlijk door hard te zwemmen, maar ook door hard te lopen, want de wedstrijd van Zoutelande naar Vlissingen over zeven kilometer werd in de eindsprint beslist. Bij de dames won Evelien Sohl uit Beverwijk.

Maarten van der Weijden
Een kleine 170 deelnemers gingen in Zoutelande van start. De sterkste zwemmers zwommen al snel weg bij de rest van het veld, want toppers als Van der Graaff, Koen Florijn en Wietse Beerens hielden het tempo vooraan hoog. Oud Olympisch kampioen Maarten van der Weijden, die voor het eerst in meer dan vier jaar weer een open water wedstrijd van meer dan vier kilometer zwom, behoorde ook tot het deelnemersveld. Hij ging in het begin nog met de besten mee, maar kon het tempo na zo'n drie kilometer niet meer volgen.

Sprinten voor de zege
Vooraan bleef het hard gaan en in de kopgroep, waar ook Niek de Ridder uit Vlissingen lang in zat, gaven ze elkaar weinig toe. Dat zorgde er zelfs voor dat bij het verlaten van het water in Vlissingen te voet moest worden gesprint voor de eindzege. Oud-atleet Van der Graaff deed dat het beste. Hij kwam binnen in 57 minuten en 44 seconden. Wietse Beerens uit Tilburg werd tweede op vijf seconden en weer vier seconden daarachter eindigde Koen Florijn uit Dordrecht op de derde plaats. De Ridder werd de beste Zeeuw. Hij finishte als vijfde in 58.46'.

Sohl wint dameswedstrijd
De dameswedstrijd was een stuk minder spannend. Daarin was Evelien Sohl uit Beverwijk oppermachtig. Zij worstelde zich door de stroming en de kwallen in 1 uur en 21 seconden. Op een kleine twee minuten daarachter werd Amy van Lier uit Kaatsheuvel tweede, net voor meervoudig Nederlands kampioene Bianca de Bruijn. Beste Zeeuwse was Carmen de Ridder uit Zuiddorpe in 1:02.49'.

Westerschelde oversteek
"
Op weg naar Zeeuws-Vlaanderen" was een testwedstrijd voor de oversteek van de Westerschelde (tussen Vlissingen en Breskens), die de organisatie graag volgend jaar door wil laten gaan. Volgens Bart Roelse van de organisatie is de kans groot dat die wedstrijd gehouden kan worden, maar zekerheid is daar niet over. Veiligheid en het stil leggen van het scheepvaartverkeer zijn zaken waar nog naar gekeken moet worden.