'Sail de Ruyter wordt een feestje voor ons'

Jaap Klok uit Zierikzee is zaterdag de enige Zeeuwse beroepsschipper die meevaart tijdens de vlootschouw van Sail de Ruyter in Vlissingen. Zijn historische zeilschip de Scaldis - een Zeeuwse paviljoentjalk - wordt dan door tienduizenden mensen bewonderd.

Zeeuwse schippers gebruikten de paviljoentjalk rond 1900 vooral voor het vervoer van aardappelen en suikerbieten. Sinds Klok in 2002 eigenaar is van het schip heeft de Scaldis een andere bestemming. Het is nu een passagiersschip dat plaats biedt aan maximaal 33 mensen.

Topkok Edwin Vinke
Vrijdag is de Scaldis beschikbaar voor gasten. Mensen kunnen meevaren en genieten van een maaltijd die is voorbereid door topkok Edwin Vinke. "Dat is wel heel spannend en bijzonder. Het is weer iets heel anders dan dat wij normaal doen, maar daarom des te leuker", aldus Klok.

'Feestje'
De schipper van de Scaldis kijkt erg uit naar Sail de Ruijter: "Het is een schitterend Zeeuws evenement. We kunnen onszelf heel mooi laten zien. Voor mij en de bemanning is het echt een feestje. Het is hard werken maar ook een beetje vakantie."

250.000 bezoekers
Sail de Ruijter gaat donderdagavond van start en duurt tot en met zondag. Er worden 250.000 bezoekers verwacht. Dat zijn er 30.000 meer dan bij de laatste versie in 2007.

Foto: www.descaldis.nl

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen sailderuyter zierikzee
Deel dit artikel: