Zeilschip Astrid wordt volgende week geborgen

Het zeilschip de Astrid, dat eind juli schipbreuk leed voor de Ierse kust, wordt volgende week maandag geborgen. Een Iers bedrijf is inmiddels begonnen met de voorbereidingen, dat meldt de eigenaar van het schip Pieter de Kam uit Kamperland.

Vorige week dinsdag is een contract getekend tussen het bergingsbedrijf, de verzekeringsmaatschappij en eigenaar Pieter de Kam. De verzekering dekt de kosten en daar is de Kam erg blij mee. "We hebben wekenlang in onzekerheid gezeten over de financiële afwikkeling. Gelukkig is dat nu achter de rug en zijn we blij dat de Astrid eindelijk geborgen wordt."

Geborgen
Als het schip eenmaal is geborgen, wordt het op een ponton naar Cork vervoerd. Daar wordt het door de Ierse kustwacht geïnspecteerd om de oorzaak van de schipbreuk te achterhalen. Pieter de Kam verwacht dat het schip over een week of vier naar Vlissingen kan worden vervoerd. Op welke manier is nog niet duidelijk. Hij is hierover in gesprek met Multraship. Het schip komt in Vlissingen-Oost te liggen. Daar wordt onderzocht of het 95 jaar oude schip nog te redden is en wordt in eerste instantie geprobeerd om de romp te dichten.

Dokje
Er is sprake dat het schip gerepareerd gaat worden in het Dokje van Perry in Vlissingen, maar dat is nog niet zeker. De Kam is in gesprek met de gemeente Vlissingen en wil nog niet op zaken vooruit lopen. "Eerst maar eens zorgen dat ze thuiskomt".

Deel dit artikel: