Tweede bom gevonden in Waterdunen

Aan de rand van het plangebied Waterdunen bij Breskens is vrijdag een tweede explosief gevonden. Het lag vlakbij de plek waar eerder een vliegtuigbom werd gevonden. De nu gevonden bom is een zogenoemde 500-ponder, een vliegtuigbom van Engelse makelij.

Het explosief is veiliggesteld en levert geen gevaar meer op voor de omgeving. De twee bommen worden op 18 september onschadelijk gemaakt. Daarvoor moeten ongeveer 100 (vakantie)woningen, 260 chalets, 100 kampeerplaatsen en een aantal (horeca-)

bedrijven worden ontruimd. De eigenaren en gebruikers zijn hierover schriftelijk en tijdens informatiebijeenkomsten geïnformeerd.

Demontage
Volgens de veiligheidsvoorschriften moet vóór demontage van een gevonden explosief rond de locatie een aanvullend onderzoek gehouden worden in een straal van 50 meter. De tweede bom lag op 30 meter afstand.

Gecontroleerd
De eerste bom werd gevonden toen het hele gebied Waterdunen werd gecontroleerd op explosieven. Deze nieuwe bom lag net buiten dat gebied en werd bij dat onderzoek dus niet opgespoord.

Deel dit artikel: