Aangifte D66 tegen oud-wethouder Damen

De D66-fractie in Vlissingen doet aangifte tegen oud-wethouder Jacques Damen (VVD). Volgens de fractie heeft Damen aantoonbaar gerommeld met zijn reiskostendeclaraties. Om hoeveel gevallen het gaat, is nog niet duidelijk.

D66 probeerde donderdagavond, tijdens het debat over een onderzoeksrapport over declaraties, een raadsmeerderheid te vinden voor de aangifte. De motie haalde het echter niet.

Justitie
D66 wil de komende week met twee andere oppositiepartijen in de raad, GroenLinks en de SP, kijken of de partijen samen aangifte doen. Als de twee partijen niet willen, stapt D66 alleen naar justitie.

Terugreis
Volgens Niek Peters van D66 declareerde Damen veel te veel kilometers als hij bijeenkomsten had in de buurt van zijn woonplaats Leersum in de provincie Utrecht. Hij declareerde in zulke gevallen heen- en terugreis vanuit Vlissingen, terwijl hij in werkelijkheid meteen doorreed naar huis. Daardoor zou hij telkens 200 kilometer teveel hebben gedeclareerd.

Eed
D66 neemt geen genoegen met de toezegging van Damen dat hij al dit soort declaraties terugbetaalt. "Damen heeft in de raad van Vlissingen een eed afgelegd", zei D66-raadslid Peters in het radioprogramma Zeeuws Diep. "Dat is een serieuze zaak."

Roep
Na de presentatie van het eindrapport bleek dat burgemeester René Roep niet genoeg vertrouwen meer had van de raad. Roep maakte donderdagmiddag zijn aftreden als burgemeester bekend. Jacques Damen was al in juni opgestapt, vanwege zijn slechte gezondheid

Terugbetalen
Het onderzoek spitste zich vanaf het begin toe op Roep en oud-wethouder Damen. Roep betaalt bijna 4500 euro terug aan dubbele woonlasten, die hij ontving toen hij in Vlissingen van een tijdelijke naar een definitieve woning verhuisde. Hij had de kosten alleen mogen claimen toen hij vanuit zijn vorige standplaats naar Vlissingen kwam.

Pensionkosten
Damen moet nu al een bedrag van ruim 10.000 euro aan Vlissingen terugbetalen, onder meer vanwege te hoge pensionkosten. Damen kreeg, omdat hij uit Leersum kwam, een jaar lang een vergoeding voor een pension of een huurwoning. Damen declareerde echter een half jaar langer kosten.

Etentjes
Roep en Damen zouden ook regelmatig etentjes hebben gedeclareerd, waarvan nut en noodzaak niet in de administratie is terug te vinden. De commissie stelde dat betrokken bestuurders alle discutabele declaraties alsnog moeten terugbetalen.


Dossier

Zie voor meer informatie het dossier over de declaraties in Vlissingen.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren aangifte d66 damen declaraties justitie roep
Deel dit artikel: