Ride for the Roses kijkt wat met geld is gedaan

AMSTERDAM - De opbrengst van de fietstocht van 2012 zal ten goede komen aan het onderzoek voor een nieuwe aanpak van prostaat- en blaaskanker onder leiding van prof. dr. Jan Hoeijmakers, hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

DNA-herstel

Prof. dr. Hoeijmakers hoopt met zijn baanbrekend onderzoek over vijf tot tien jaar met nieuwe behandelmethoden te komen, waardoor de ziekte teruggedrongen en in sommige gevallen geheel genezen kan worden. Zijn onderzoek berust op het feit dat elke cel continu fouten in het DNA herstelt. Vaak maken kankercellen gebruik van andere reparatiemechanismen dan normale cellen. Hierdoor zijn ze herkenbaar en ontstaan er aangrijpingspunten om ze te vernietigen.

Hoeijmakers, bij een breed publiek bekend als 'ouderdomsprofessor', is een groot expert op het gebied van DNA-herstel. Hij doet onderzoek naar het verschil tussen normale en kankercellen, zodat het mogelijk wordt de kankercellen te herkennen en selectief te treffen en het gezonde weefsel intact te laten.

Tumorweefstel

Het onderzoek waarvoor het geld van Ride for the Roses gebruikt gaat worden omvat een analyse van een groot aantal tumormonsters om beter te begrijpen hoe DNA-schadeherstel bij prostaat- en blaaskanker werkt en welke defecten daarin optreden. Met behulp van levend tumorweefsel zal ook geprobeerd worden vast te stellen hoe het natuurlijk herstel van cellen werkt.

Tot slot wil Hoeijmakers nieuwe behandelingen ontwikkelen die selectief de tumor doden en het gezonde weefsel (nagenoeg) ongemoeid laten. Dit biedt mogelijk ook nieuwe aanknopingspunten voor preventie bij mensen die een erfelijke gevoeligheid voor prostaat- en blaaskanker. Op zaterdag 8 september wordt de cheque met de opbrengst van 16 juni 2012 per fiets van Goes naar Naaldwijk gebracht.