'Komst mariniersopleiding geweldig nieuws'

"De verhuizing van de mariniersopleiding vanuit Rotterdam naar Vlissingen is geweldig nieuws voor Vlissingen." Dat zegt waarnemend burgemeester Letty Demmers in reactie op het kabinetsbesluit. De komst van jonge mensen is volgens haar verfrissend en geeft meer dynamiek aan de stad.

De sluiting van de Rotterdamse Van Ghentkazerne is onderdeel van de bezuinigingen van 348 miljoen euro bij defensie. Het kabinetsbesluit heeft kwaad bloed gezet in Rotterdam. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat het kabinet wel heel gemakkelijk om met zo'n voornemen. Het Korps Mariniers en de Maasstad zijn al sinds de zeventiende eeuw met elkaar verbonden.

'Onzalig idee'
Aboutaleb noemt het plan van de minister een 'onzalig idee' en hij zal zich verzetten tegen het vertrek. Ook militaire vakbonden staan nog niet achter het plan en Rotterdamse bestuurders willen snel in debat over het voornemen van het kabinet.

Arbeidsplaatsen
Waarnemend burgemeester Demmers snapt de Rotterdamse argumenten. "Het is goed om het gesprek aan te gaan met burgemeester Aboutaleb", aldus Demmers. Op die manier wil ze begrip kweken voor het Vlissingse standpunt. "De extra arbeidsplaatsen zijn voor ons van ultiem belang. Zeker omdat we in een gebied zitten waar het heel moeilijk is om extra arbeidsplaatsen toe te voegen aan het arsenaal."

Mariniersbolwerk
Als de Tweede Kamer akkoord gaat met de verhuizing van de mariniersopleiding dan is Vlissingen vanaf 2019 hèt mariniersbolwerk van Nederland. In 2017 start namelijk de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Momenteel is die nog gevestigd in Doorn.

Deel dit artikel: