Axel viert bevrijding van 69 jaar geleden

Ruim negentig scholieren van basisscholen in Axel vierden vrijdag dat Axel precies 69 jaar geleden is bevrijd. Dat deden ze onder meer met een tocht in oude militaire voertuigen. In de colonne reden tien oude Amerikaanse legertrucks mee. De tocht is een initiatief van het oorlogsmuseum Gdynia in Axel.

De oorlogsvoertuigen begonnen de tocht bij het museum en haalden de kinderen van school op. Luid toeterend zijn de kinderen door Axel gereden, gevolgd door een lunch in het oorlogsmuseum. Daarna volgde het officiële gedeelte van de herdenking, de kranslegging bij het Poolse Kruis aan de Hulsterseweg.

Herdenking
Bij de herdenking waren hooggeplaatste Poolse officieren aanwezig van de NAVO-basis in Brunssum en de burgemeester van het Poolse Gdynia.

Groots
Volgend jaar is het precies zeventig jaar geleden dat de Polen hielpen bij het bevrijden van Zeeuws-Vlaanderen. Op 3 mei 2014 wordt de bevrijding extra groots gevierd, omdat de herdenking gekoppeld wordt aan het tweehonderd jarig bestaan van Zeeuws-Vlaanderen.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen 1944 axel bevrijding polen viert
Deel dit artikel: