Doorstart Thermphos van de baan

Er komt geen doorstart voor fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost. De overnamekandidaat voor een doorstart, het Oostenrijkse Phoenix, het moederbedrijf van Kalogeo, kon niet aan de voorwaarden voldoen.

Volgens de provincie Zeeland lukte het Phoenix niet om tijdig een realistisch businessplan en technisch plan in te dienen. Samen met het Rijk en Zeeland Seaports heeft de provincie de afgelopen maanden gewerkt aan een mogelijke doorstart van het bedrijf in Vlissingen-Oost. In een reactie laten ze weten 'zeer te betreuren' dat dit niet is gelukt.

Kalogeo
Kalogeo had het plan op een groene manier fosfor te produceren bij Thermphos. De warmte die vrijkomt bij de productie zou worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Ook zouden veel minder schadelijke stoffen als dioxine vrijkomen.

Streng
In de mislukte onderhandelingen over een doorstart van Thermphos heeft havenbedrijf Zeeland Seaport te strenge eisen gesteld. Die indruk heeft Ewout Sichterman, de oud-voorzitter van de ondernemingsraad van de Vlissingse fosforfabriek. maandagmiddag werd bekend dat overnamekandidaat Kalogeo niet kon voldoen aan de financiële voorwaarden van de provincie Zeeland.

Failliet
Thermphos ging in november 2012 failliet. Daarbij verloren ruim 450 mensen hun baan. Het faillissement was een klap voor de werkgelegenheid in Zeeland, omdat het ook veel werkgelegenheid kostte bij toeleveringsbedrijven van Thermphos. Daarnaast was een jaar eerder aluminiumsmelter Zalco in Vlissingen-Oost failliet gegaan. Daar verloren 600 mensen hun baan.

Dossier
Al het nieuws over Thermphos kunt u lezen in het speciale dossier.

Deel dit artikel: