Longlist voor Zeeuwse boekenprijs bekend

Voor de Zeeuwse Boekenprijs 2013 zijn dit jaar 82 boeken ingezonden. Dit is bijna een verdubbeling in vergelijking met voorgaande edities. De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft uit deze inzendingen een longlist van tien boeken samengesteld.

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek , de PZC en de Week van het Zeeuwse Boek. De shortlist van vijf boeken wordt medio oktober bekendgemaakt.

Gouden tegeltje
De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een bedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Daarnaast zijn er nog twee prijzen: de PZC publieksprijs, waarvoor het publiek kan stemmen op de website van de PZC en de prijs van de Zeeuwse boekhandel, voor een Zeeuwse auteur.

Stemmen
Voor de PZC publieksprijs kan vanaf 28 september gestemd worden via de website van de PZC. Op 9 november, aan het eind van de Week van het Zeeuwse Boek, vindt de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs 2013 plaats in de Zeeuwse Bibliotheek.

Jury
De jury bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Paul van der Velde, hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift en secretaris; Ton Brandenbarg, voormalig directeur Zeeuwse Bibliotheek; Peter Jansen, hoofdredacteur PZC; Saskia de Bodt, schrijfster, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Bijzonder Hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam en Jaap de Moor, auteur, militair historicus en winnaar van de ZBP 2011.

Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2013
- L’amour des Moules. Over mosselen en mensen.
W. Asaert en S. Herman

- Geschiedenis van Zeeland deel I en II
P. Brusse

- Papieren Veulens
H. van Eijken

- Het kasteel van Elmina. In het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika.
M. van Engelen

- Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Passeiland (1659-1729).
R. van Gelder

- Pier en Oceaan
O. de Jong

- Het badhuis.
C. Kisling

- De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur.
Jan.J.B. Kuipers, en W. Halfwerk

- Stromenland. De wereld rond de Westerschelde.
H. Schoots

- De Duitsers zijn uitgeschakeld. En andere waargebeurde verhalen beleefd en verteld door een meisje met de zelfbedachte naam Tinkebell.
Tinkebell

Deel dit artikel: