Belfort in Sluis officieel heropend

Het Belfort in Sluis is maandag heropend door de burgemeesters van Sluis en Amsterdam. Eberhard van der Laan vergezelde Annemiek Jetten tijdens de opening omdat de twee gemeenten een stedenband hebben. Amsterdam heeft sinds december 2010 een stedenband met de krimpgemeenten Heerlen, Delfzijl en Sluis.

Tijdens de opening spraken beide burgemeesters over een aantal samenwerkingsinitiatieven. In Sluis komt een zogenoemde literaire residentie, dat is een plek waar schrijvers uit de hoofdstad in alle rust kunnen werken.

Kansarme jongeren
Annemiek Jetten overhandigde een symbolisch koffertje aan Eberhard van der Laan. De gemeente Sluis wil een tiental kansarme jongeren uit Amsterdam een vakantie aanbieden in de gemeente Sluis.

Brandweerkorpsen
Daarnaast hebben de twee gemeenten ook plannen voor een samenwerking tussen hun brandweerkorpsen. De gemeente Sluis kampt met een tekort aan vrijwilligers. Daarom is het idee ontstaan om brandweerlieden uit Amsterdam in de zomer op werkvakantie te sturen naar de gemeente Sluis.

1375
Het Belfort in Sluis is gebouwd in 1375 en is het enige belfort in Nederland. Toen in 2003 de gemeenten Sluis-Aardenburg en Oostburg fuseerden, was er ruimte over in het Belfort. De gemeente besloot om er een museum te vestigen. Om dat te realiseren is het gebouw de afgelopen twee jaar gerenoveerd.

Toeristen
De raadsvergaderingen van de gemeente, die tijdelijk in Oostburg plaatsvinden, worden straks weer gehouden in het Belfort. Toeristen die een bezoek brengen aan Sluis kunnen de toren van het gebouw weer beklimmen en het museum over de geschiedenis van de stad Sluis en het leven en het werk van Johan Hendrik van Dale bezoeken. De inwoners van de gemeente kunnen het pand weer gebruiken als trouwlocatie.