PVV wil duidelijkheid over kosten Thermphos

De PVV in Zeeland wil duidelijkheid over de kosten van de sanering van Thermphos. De partij wil ook weten hoe die kosten verdeeld gaan worden over provincie, havenbedrijf Zeeland Seaports en de drie betrokken gemeentes.

De PVV stelt de vragen over de failliete fosforfabriek morgen in de Statencommissie Bestuur, Financiën en Welzijn. PVV-fractiemedewerker Harry van den Dool: "Wat wij heel erg belangrijk vinden is dat de burger, onze kiezer, uiteindelijk weet voor hoeveel de provincie hier haar broek gaat scheuren."

Lakeman
De PVV Zeeland heeft de bekende adviseur Pieter Lakeman van SOBI (Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie) in de arm genomen om een berekening te maken. Volgens Lakeman kan Zeeland Seaports 10 miljoen euro opbrengen uit eigen vermogen.

Boedel
De PVV wil weten of de saneringskosten 100 miljoen euro bedragen. Ook stelt de partij de vraag of 'uit de boedel van het faillissement ten hoogste zo'n 30 mijoen euro te verwachten is'. Provincie, Rijk en het havenbedrijf hebben altijd gesteld dat geld uit de boedel moet worden gebruikt voor de sanering.

Toedeloe
De PVV is bang dat de provincie en de gemeentes Vlissingen, Terneuzen en Borsele straks moeten opdraaien voor de resterende 60 miljoen. Het is nu al duidelijk dat dat geld er simpelweg niet is. Van het Rijk verwacht de PVV weinig. Harry van den Dool: "Kamp zegt: de sanering moet uit de boedel betaald worden. Toedeloe, bekijk het maar."