Vergunning kerncentrale onder de loep bij RvS

Zelfs als de vergunning geschorst wordt kan de kerncentrale nog maanden doordraaien. Dat zei de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak woensdagmorgen in een zitting die was aangespannen door de stichting Laka (Landelijk Kernenergie Archief).

Laka wil dat de kerncentrale onmiddellijk wordt stilgelegd. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) en de exploitant EPZ kan de centrale nog zeker twintig jaar veilig doordraaien.

2034
Oorspronkelijk zou de kerncentrale op 1 januari sluiten. Maar de Tweede Kamer heeft besloten, dat de kerncentrale tot 2034 mag open blijven. Lake is het hiermee niet eens en wilde via een spoedprocedure de centrale stil laten leggen met ingang van 12 oktober. Volgens Laka is de veiligheid van de centrale na veertig jaar gebruik niet meer gegarandeerd.

Veertig jaar
Op 12 oktober verlopen bepaalde onderdelen van de vergunning van de centrale. Dan is het precies veertig jaar nadat de kerncentrale aan het elektriciteitsnet gekoppeld is.

Volgens de staatsraad die de zitting woensdagmorgen voorzat kan de kerncentrale ook met een geschorste vergunning nog zeker enkele maanden doorgaan. Daarnaast wees hij erop, dat de Raad in december al met een definitief oordeel over de vergunning komt. De zitting daarvoor staat gepland op 7 november.

Veiligheidseisen aangescherpt
Ook Economische Zaken ziet geen urgentie voor de procedure. Volgens het ministerie is aangetoond dat de kerncentrale nog zeker twintig jaar veilig kan worden gebruikt. Wel heeft het ministerie enkele veiligheidseisen aangescherpt. De Raad doet binnen twee weken uitspraak.

 

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden Borssele epz raad van state
Deel dit artikel: