Homo Nico was eerst getrouwd met een vrouw

Het is Coming Out-dag. Daarom hangen in Vlissingen, Middelburg en Goes regenboogvlaggen bij het gemeentehuis. De vlag staat symbool voor de strijd voor homorechten. De gemeenten hangen de vlag uit om homo's en lesbiennes te steunen die voor hun geaardheid willen uitkomen.

En dat is nog altijd nodig, vindt ook de Zeeuwse homoambassadeur Mart Roumen. "Het uiteindelijke doel van het COC is zichzelf opheffen. Dat dagen zoals vandaag niet meer nodig zijn. Helaas durven veel homoseksuele jongeren nog altijd niet uit de kast te komen. Daarom is het goed dat er zo'n dag is."

'Volledig geaccepteerd'
Nico Vaandrager en zijn man Martin wonen met veel plezier al jaren in Burgh-Haamstede. Nico: "We zijn hier volledig geaccepteerd. Martin zit in de kerkenraad en niemand kijkt ons vreemd aan. Hier kunnen we gewoon homo zijn."

Eerst getrouwd met een vrouw
Bij Nico duurde het ruim twintig jaar voor hij uit de kast kon komen. "Ik was eerst getrouwd met een vrouw. Dat ik in mijn jonge jaren weleens een vriendje had werd meestal gezien als jeugdige onbevangenheid. Experimenteren. Mijn homoseksuele kant werd door mijn familie niet serieus genomen."

'Gods zegen'
Pas na zijn veertigste kwam Nico echt uit de kast. Een jaar nadat hij Martin leerde kennen. In 1995 zijn ze voor de kerk getrouwd. "Gods zegen betekende heel veel voor ons." De wet stond trouwen van twee mensen van hetzelfde geslacht toen nog niet toe. In 2002 zijn ze echt getrouwd, in Zierikzee. "Om het officieel te maken", vertelt Martin. "Maar het echte feest was in 1995."

Leven compleet
Volgens Martin is hun leven compleet. "Het enige wat ik echt als een gemis ervaar is dat we geen kind(eren) hebben. Dat is wel de grote pijn in mijn leven."

Clichébeeld
Thema tijdens deze Coming Out-dag dit jaar is het clichébeeld dat bestaat over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Het evenement wordt elk jaar op 11 oktober gehouden.

Foto: wikipedia.org / Benson Kua

Deel dit artikel: