Laatste overlevende kamp Warschau is Middelburger

Shaul Sadan is in 1925 geboren in Middelburg en heeft vorige week als enige levende overlevende van het vergeten concentratiekamp Warschau het boek 'In het puin van het getto' in ontvangst genomen.

De 88-jarige Shaul Sadan werkte als getuige mee aan het boek van schrijfster Pauline Broekema en Helma Coolman. Het is voor hem de laatste mogelijkheid om zijn verhaal te vertellen. Het boek beschrijft het onbekende concentratiekamp Warschau, dat in 1943 op de ruïnes van het verwoeste getto van Warschau werd neergezet.

Auschwitz
Shaul Sadan groeide op in Middelburg. Op zijn zestiende vertrok hij met zijn familie naar Amsterdam. Gedurende de oorlog zat Sadan in acht concentratiekampen. Vanuit kamp Auschwitz werd hij in 1943 met honderden mannen op de trein naar Warschau gezet om de sporen van de getto uit te wissen.

Jonge generaties
Het kamp Warschau blijft in de jaren na de oorlog onbekend. Volgens Sadan is dit het eerste boek waarin er uitgebreid over kamp Warschau wordt gesproken. Sadan hoopt dat dit boek de jongere generaties zal bereiken.

Israël
Na de oorlog emigreerde Sadan naar Israël. Hij wilde zijn verleden achter zich laten. Donderdag vliegt hij terug naar zijn nieuwe vaderland. "Ik ga er van uit dat dit de laatste keer is dat ik een bezoek heb gebracht aan Nederland", aldus Sadan.