Zeeuwse bakkers strijden om Zeelandtrofee

Een van de hoogtepunten van het jaar in bakkersland: zo'n 25 Zeeuwse banketbakkers strijden dinsdag om de Zeelandtrofee 2013. Met het bakken van drie verschillende producten wordt de kennis en de kunde van de bakkers getoetst.

Dit jaar moeten de bakkers hun vaardigheden laten zien bij het bakken van fijn volkorenbrood, mueslibollen en bruin speculaas met amandelen. Om het zo vers mogelijk de jury te kunnen laten zien, zijn de bakkers dinsdagmorgen vroeg begonnen. Eén van de bakkers die meedoet is Jan Dees uit Zaamslag.

Wedstrijd
Volgens Dees kost het mee doen aan de wedstrijd niet veel extra uren. "Ik denk dat ik in totaal misschien drie uurtjes extra bezig ben om de producten te maken voor de wedstrijd. Want het meeste verkoop ik ook gewoon in de winkel", legt Dees uit.

Winnen
In 2009 won de bakker uit Zaamslag de Zeelandtrofee. Hij doet elk jaar mee omdat het leuk is om met collega's over het vak te praten, maar natuurlijk ook om te winnen. Volgens Dees levert een goede plaats in het klassement extra klanten op. "Je merkt toch wel even dat het drukker is. Zeker in een economisch slechte tijd als deze kun je dat wel gebruiken."

Bolus
Dit jaar won de bakker al de Bolustrofee. Mocht hij ook de Zeelandtrofee winnen dan heeft hij alle bakkersprijzen van dit jaar gewonnen. Wie de beste bakker van Zeeland is wordt om 17.00 uur bekendgemaakt.

Deel dit artikel: