Kadaver van meterslange tonijn aangespoeld

De dode vis die dinsdagmorgen op het strand van Ritthem is gevonden blijkt een noordelijke blauwvintonijn te zijn. De vis is naar onderzoeksinsituut Naturalis in Leiden vervoerd voor verder onderzoek.

De aangespoelde noordelijke blauwvintonijn is ruim 2 meter 20 lang en heeft een geschat gewicht van tussen de 150 en 250 kilo kilo. Volgens Naturalis is het bijna honderd jaar geleden dat er voor het laatst een noordelijke blauwvintonijn van dit formaat in Nederland werd aangetroffen. Twee weken geleden spoelde er ook een noordelijke blauwvintonijn aan in Noordwijk. Dat ging om een veel kleiner exemplaar.

Blauwvintonijn
De noordelijke blauwvintonijn, ook wel Atlantische blauwvintonijn genoemd, kan meer dan vier meter lang worden, maar zulke grote exemplaren zijn mede door overbevissing al in geen eeuwen meer opgevist. Het gemiddelde gewicht van de noordelijke blauwvintonijn is nu tussen de 40 en 80 kilo.

Veiling
Exemplaren van deze vissoort die zwaarder zijn dan 200 kilo brengen op visveilingen recordbedragen op. In januari werd in Japan voor een noordelijke blauwvintonijn van 222 kilo ruim 1,3 miljoen euro neergeteld.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren grote vis kadaver ritthem strand tonijn
Deel dit artikel: