Bloemen en spreuken onder behang streekmuseum

AXEL- Onder de dikke lagen behang van het woonhuis aan de Markt in Axel dat onderdeel wordt van het nieuwe streekmuseum, komen schilderingen van Egyptische bloemmotieven en oude spreuken tevoorschijn. Laagje voor laagje wordt momenteel het behang verwijderd en worden de decoraties blootgelegd.

De opening van het streekmuseum is onder meer vanwege deze werkzaamheden uitgesteld tot medio 2014. Het museum kreeg voor deze werkzaamheden onlangs 205.000 euro extra subsidie van het rijk.

Rijksbijdrage
Met de extra rijksbijdrage kan in de komende maanden gewerkt worden aan de restauratie van de schilderingen en decoraties in het woonhuis. De schilderingen maken een belangrijk onderdeel uit van de collectie van het museum.

Onderzoek
De verbouwing van het Streekmuseum in Axel liep al achter op schema vanwege het uitgebreide archeologisch onderzoek op de plek van de nieuwbouw en de procedure voor de benoeming van Markt 2a, het woonhuis dat onderdeel wordt van het museum, tot rijksmonument.

Industrieel museum
Ook het industrieel museum in Sas van Gent wordt later opgeleverd. Daar worden onder meer de entree, toiletten en de vergader- en filmzaal aangepakt. Naar verwachting kunnen de deuren van beide musea in mei of juni 2014 open.