'Alles was weggevaagd, ik kon kijken tot aan de zee'

De herdenkingen van slachtoffers die zijn gevallen tijdens de bevrijding in 1944 in de gemeente Veere zijn begonnen. Westkapelle en Domburg herdachten de burgerslachtoffers en militaire slachtoffers.

Kris Minderhoud was 24 jaar toen Westkapelle werd bevrijd. Ten tijde van de bevrijding woonde hij niet in het dorp, maar in Domburg. Door twee zware bombardementen was er van het dorp vrijwel niets over. Inmiddels is Minderhoud 93 jaar oud. Hij woont sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog weer in zijn dorp, op de plek waar het ouderlijk huis heeft gestaan, Noordstraat 24.

Schuilkelder
In de tuin achter het ouderlijk huis was een provisorische schuilkelder aangelegd. Samen met zijn ouders kroop hij daar tijdens het eerste bombardement op 3 oktober 1944 in. Toen het bombardement voorbij was kroop Minderhoud tevoorschijn. "Ik kon m'n ogen niet geloven. Alles was weggevaagd. Ik kon kijken tot aan de zee, zo'n 300-400 meter verderop. Heel indrukwekkend."

Zeedijk
Het bombardement van 3 oktober 1944 door de geallieerden was erop gericht om Walcheren onder water te zetten om zo het eiland van de Duitsers te bevrijden. Daarom werd de zeedijk bij Westkapelle gebombardeerd.

Slachtoffers
Een van de zussen van Minderhoud is tijdens dat bombardement omgekomen. Ze was met haar gezin naar de molen gevlucht. Toen Westkapelle onder water kwam te staan zijn ze, samen met tientallen anderen, daar verdronken.

Vluchten
De oorlog heeft diepe indruk op Minderhoud gemaakt. Hij moest met zijn ouders vluchten omdat het niet veilig genoeg was om te blijven in Westkapelle. De route ging van Aagtekerke naar Domburg, waar ze tijdelijk in een hotel woonden. Daarna werd gevlucht naar Oostkapelle, waar het gezin uiteindelijk is bevrijd.

Herdenkingen
Herdenken blijft volgens de inmiddels 93-jarige Minderhoud belangrijk. "Vooral omdat wat er in de jaren 40-45 is gebeurd, nooit meer mag gebeuren," zegt hij. Bij museum Het Polderhuis in Westkapelle, het monument bij de vuurtoren in het dorp en in Domburg worden vandaag slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Komende tijd zijn er op verschillende plaatsen in Zeeland herdenkingen.

Deel dit artikel: