'Ode Aan Charley Toorop' geplaatst

Het beeld van Charley Toorop van de Amsterdamse kunstenaar Gijs Assmann is vanochtend op zijn sokkel geplaatst. Het beeld met de titel 'Ode aan Charley Toorop' wordt zaterdag 9 november onthuld op de zeedijk van Westkapelle.

Het beeld wordt stevig verankerd met metalen pinnen en speciale lijm. Het moet immers niet alleen storm en wind trotseren maar ook 'hufterproof' zijn.

Vereerd
Kunstenaar Gijs Assmann vertelde eerder dat hij zeer vereerd is met de opdracht die hij kreeg van de stichting VerBEELding Charley Toorop. Bij zijn eerste bezoek aan de zeedijk in Westkapelle vond hij het 'de mooiste plek van Nederland'.

Eerbetoon
Het beeld van Charley Toorop is niet enkel een eerbetoon aan de schilderes. Het is, volgens Assmann, ook een ode aan het dorp Westkapelle waar zij zich thuisvoelde en opbloeide.

'Stilleven'
Assmann maakte geen buste of standbeeld van Charley Toorop, maar eerder een 'stilleven', zoals hij het zelf noemt. Het beeld stelt een kledingrek voor met kledingstukken uit de Westkapelse dracht en uit het mondaine kunstenaarsleven uit die tijd. "Alsof ze even is gaan zwemmen en elk moment weer terug kan komen."

Expositie
Na de onthulling van het kunstwerk aanstaande zaterdag is in het Polderhuis in Westkapelle een tentoonstelling te zien met tekeningen en litho's van Charley Toorop uit particulier bezit van inwoners van Westkapelle, gecombineerd met werk van kunstenaar Gijs Assmann. De expositie duurt tot en met 4 januari.


Toorop
Charley Toorop, was één van de belangrijkste expressionistische kunstenaars van de 20e eeuw. Charley Toorop was de dochter van de schilder Jan Toorop. In de vorige eeuw, van 1924 tot 1955 kwam zij elke zomer naar Westkapelle om er wonen en te werken. Op de toekomstige plek van het kunstwerk stak zij 's avonds de zeedijk over om naar het strand te gaan om te zwemmen.