'Maak voor mij ook eens zoiets'

Veertig jaar geleden bouwde hij een fiets voor zichzelf omdat hij voor zijn werk veel in de auto zat, Jaap Huissoon van Huissoon Sport. De nu 74-jarige fietsenbouwer staat dit weekend stil bij zijn jubileum in het dorpshuis van Kloetinge.

Tijdens het koersen viel hij op met zijn fiets. Huissoon: "Steeds meer mensen zeiden, maak voor mij ook eens zoiets." Het was de start van een bijzondere rijwielhandel in Goes waar in de afgelopen veertig jaar veel prof- en amateurwielrenners een fiets hebben laten maken.

Winkel
De rijwielhandel is al 40 jaar gevestigd in een schuur achter het huis en is vanaf de openbare weg niet goed zichtbaar. Volgens Huissoon een bewuste keuze. "Voor een winkel moet je flink investeren en dat vind ik zonde van het geld. Daarnaast heb je nogal wat stookkosten om de frames te laten drogen. Een kleine ruimte werkt kostenbesparend. Ook heb ik lang alleen gewerkt, dus had niet zoveel ruimte nodig." Via mond-tot-mondreclame kwamen de wielrenliefhebbers bij hem terecht.

Blij
Amateurwielrenner François Franse uit Kwadendamme is erg blij met Jaap Huissoon. Als er iets aan zijn fiets mankeert hoeft hij maar te bellen en hij kan langs komen. Al is het midden in de nacht. "Jaap staat altijd voor iedereen klaar. Dat is denk ik de kracht van deze zaak."

Stoppen
De 74-jarige Huissoon denkt nog niet aan stoppen. Maar er staat al wel een opvolger in de coulissen, zijn schoonzoon.

Deel dit artikel: