Verslapen bedrijfsleider werd Checkpoint fataal

DEN HAAG - Daar werd vandaag dag twee gehouden in het hoger beroep in de zaak tegen de coffeeshop.

Inval

Volgens de eigenaar werd iedere ochtend de voorraad softdrugs geïnventariseerd. Alles wat boven de toegestane handelsvoorraad was, werd naar geheime bergplaatsen gebracht. Maar op de dag van de inval had de bedrijfsleider zich verslapen en daardoor was de hele voorraad nog in het pand op het moment dat de politie binnenviel.

Pasjessysteem

De eigenaar verklaarde ook dat hij aan een pasjessysteem werkte. Dat was volgens hem nodig, omdat het te druk werd in de coffeeshop. Hij had al een datum geprikt om het pasjessysteem in te voeren. Maar twee weken daarvoor, in mei 2008, viel de politie voor een tweede keer binnen en werden er weer te veel softdrugs aangetroffen.

Criminele organisatie

In maart vorig jaar werden de eigenaar en medewerkers van de coffeeshop door de rechtbank in Middelburg veroordeeld wegen deelname aan een criminele organisatie. Zowel zij als het Openbaar Ministerie besloten in hoger beroep te gaan. Het OM vond de opgelegde straffen te laag. De medewerkers zeggen dat Checkpoint alleen zo groot kon worden omdat de gemeente Terneuzen volop meewerkte.
In totaal neemt het hoger beroep negen dagen in beslag.

Achtergrond

Een totaaloverzicht van onze berichtgeving van de afgelopen jaren over de roemruchte coffeeshop, vindt u in ons dossier Checkpoint.