Binnenkort weer fosfortransport Thermphos

VLISSINGEN-OOST -
Koper

Bij de werkzaamheden van Thermphos is ruim 400 ton fosfor verzameld en dat wordt binnenkort per spoor naar een koper in Europa vervoerd. De opbrengst van de verkochte fosfor wordt gebruikt voor de kosten van de saneringswerkzaamheden.

Oud-medewerkers

De kennis om zo'n transport veilig te laten verlopen is aanwezig bij de oud-medewerkers. Een aantal van hen werkt nog op het terrein en in de ploegen. Daarnaast worden ter ondersteuning specifieke oud-medewerkers van de transportploeg van Thermphos ingevlogen om de verlading veilig te laten verlopen. Het gaat om een handjevol mensen waarvan sommigen van hun nieuwe werk terugkomen om het transport te begeleiden.

Testen

Om het vervoer veilig te laten verlopen wordt eerst de verladingsprocedure getest zonder fosfor. Daarna wordt er nog een proef gedaan met een wagon met een beperkte fosforlading. Daarna wordt het daadwerkelijke transport gestart. Ook is het spoor dat tot op het oude Thermphos-terrein loopt helemaal nagekeken en gekeurd.

Faillissement

Thermphos ging in november 2012 failliet. 450 mensen verloren daarbij hun baan. Na het faillissement bleek dat het terrein van de fosforfabriek zwaar vervuild was. Uit het giftige fosforslik is het zuivere fosfor gehaald dat nu wordt verkocht. Het vervuilde slik dat is achtergebleven worden verbrand.