Babymelkpoeder ook schaars in Zeeland

OOST-SOUBURG -
Supermarkten en drogisterijen nemen maatregelen. Ze hangen camera's op en stellen maxima aan het aantal pakken melkpoeder dat iemand mag kopen. Zeeuwse moeders hamsteren om tekorten voor te zijn.

Camera

Een supermarkt in Middelburg-Zuid houdt een kleine camera het schap met de babymelkpoeder scherp in de gaten. Ook bij de kassa wordt gecontroleerd of iemand niet teveel pakken meeneemt. Bedrijfsleider Cees Bergmans bevestigt het vermoeden dat het vooral gaat om Chinese mensen die grote hoeveelheden babymelkpoeder inslaan.

Prijs

Sinds het melamineschandaal in 2008 in China vertrouwen Chinese moeders het eigen melkpoeder niet meer. Ze zijn bereid om veel te betalen voor babymelkpoeder uit het buitenland. Het Nederlandse product heeft een goede reputatie. Handelaren, vaak van Chinese afkomst, spelen hier op in en verkopen het kostbare poeder door. Niet zelden voor een dubbele prijs.

Aanbiedingen

Ook het kinderrijke Krabbendijke heeft last van de handelaren. Drogisterij Looijen heeft bepaalde merken babymelkpoeder al niet eens meer in de schappen. Eigenaar Cor Looijen heeft aanbiedingen gehad van Chinezen om grote partijen aan hen te verkopen, maar dat heeft hij afgeslagen. Van Looijen denkt dat niet alleen handelaren in Nederland oorzaak zijn van de schaarste. Ook de melkproducenten zelf zijn daar debet aan, omdat ze veel direct hebben verhandeld in Azië.

Thuismarkt

Dat zegt ook retailexpert Paul Moers deze week op nu.nl. Grote multinationals leveren liever aan snelgroeiende markten als China, India en Indonesië en vergeten hun thuismarkt. Voor fabrikanten zoals het Zoetermeerse Nutricia, Nestlé en Unilever is in Azië gewoonweg meer te verdienen.

Lokale

Een tekort aan babymelkpoeder is lastig voor de lokale consument. Een moeder in Krabbendijke vertelt Omroep Zeeland nu zelf ook maar te hamsteren om niet voor een leeg schap te worden verrast. Drogisterij Looijen heeft een maximum ingesteld van drie pakken per dag.

Ambassadeur

Het probleem met het babymelkpoeder speelt al drie jaar, maar de laatste maanden wordt het tekort groter. Melkpoederfabrikanten en supermarkten hebben inmiddels spoedoverleg gehad en willen graag met de Chinese ambassadeur in Nederland praten.