Oudere fietsers krijgen valles in Goes

GOES -
Voor deze dag hebben zich 18 ouderen aangemeld. Ze krijgen verschillende ingewikkelde verkeerssituaties in de directe omgeving voorgeschoteld en hun kennis wordt bijgespijkerd over verkeersborden en -regels voor fietsers. De ogen, oren en het reactievermogen worden getest en er wordt een fietstocht gemaakt door de wijk.

Gehaast

Het huidige verkeer is druk en gehaast. Terwijl ouderen volgens VVN juist meer tijd nodig hebben om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Ze hebben vooral moeite plotseling hun houding te veranderen, waardoor ze eerder het evenwicht verliezen en ten val komen. Bovendien kunnen oudere fietsers die val door hun verminderde reactievermogen en vertraagde beweging minder goed opvangen.

Ernstig letsel

Ouderen lopen bij een ongeluk ook vaak ernstig letsel op. Dat komt omdat ouderen te maken hebben met grotere broosheid van botten en zwakkere spiersterkte. De afloop van een fietsongeval pakt daarom bij hen ernstiger uit dan bij mensen op jongere leeftijd.

Cijfers

Dat blijkt ook uit de cijfers: In 2009 waren er landelijk 138 dodelijke slachtoffers onder fietsers waarvan 39 fietsers boven de 75 jaar. Dat is relatief erg hoog; het bevolkingsaandeel van de groep 75-plussers ligt rond de 7 procent, terwijl het aantal dodelijke fietsslachtoffers rond de 25 procent ligt.

Overlijden

De kans op overlijden bij verplaatsingen te fiets is voor 75-plussers ongeveer twaalf keer zo groot als voor ‘de gemiddelde fietser’.