Fusie Scoop en Zeeuwse Bieb: 10 miljoen euro

De fusie van de Zeeuwse Bibliotheek en onderzoeksinstelling Scoop gaat zeker 10 miljoen euro kosten. Dat heeft gedeputeerde Van Heukelom vrijdagmorgen laten weten tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. Het bedrag bestaat uit de zogeheten frictiekosten, die bijvoorbeeld nodig zijn om een sociaal plan te financieren.

Statenleden zijn geschrokken van de hoogte van het bedrag en accepteren dit niet zomaar. Jeroen van Dijen van de SP daarover: "en dat in een tijd dat we moeten bezuinigen omdat er zogenaamd geen geld meer is". De partij zette eerder al vraagtekens bij het fusieproces.

De Provincie wil niet opdraaien voor de 10 miljoen. En volgens gedeputeerde George van Heukelom wordt er ook een alternatief plan gemaakt. "We hebben opdracht gegeven om de bezuiniging en de frictiekosten op een andere manier te bekostigen". In januari 2014 komt het dagelijks provinciebestuur daar volgens Van Heukelom met een voorstel voor.

10 miljoen
De Provincie wil niet opdraaien voor de 10 miljoen. Scoop en de Zeeuwse Bibliotheek moeten zelf naar een oplossing zoeken. Scoop en de bibliotheek moeten fuseren voor 1 januari.

Deuk
De aanstaande fusie liep een deuk op toen interim-directeur van de Zeeuwse Bibliotheek, Guus Egas Repáraz in een afscheidspeech uithaalde naar de provincie en naar Scoop.

Deel dit artikel: