Zeeuws-Vlaamse ouderen mogen met hun handen eten

Ouderen mogen binnenkort in alle Zeeuwse zorgcentra van de Stichting Voor Regionale Zorgverlening (SVRZ) met hun handen eten. Hun eten wordt daarop afgestemd: ze krijgen zogenoemd 'fingerfood', voedsel dat gemakkelijk zonder bestek kan worden gegeten.

Het project met fingerfood loopt sinds een half jaar in de Zeeuws-Vlaamse centra en is zo succesvol dat de zorgverlener het nu wil uitbreiden naar de rest van de provincie. Volgens de zorgaanbieder blijkt uit de eerste ervaringen dat ouderen weer met plezier aan tafel zitten dankzij het project.

Dementie
Vooral mensen met vergevorderde dementie hebben baat bij de methode. Ze weten vaak niet meer hoe ze met bestek moeten eten en verzetten zich tegen hulp bij het eten. Wanneer ze zelf hun eten kunnen pakken, voelen ze zich prettiger en eten ze meer. Ook mensen met Parkinson hebben baat bij fingerfood, omdat ook zij moeite krijgen met het vasthouden van bestek.

Familie
Zo'n vijf cliënten van SVRZ met dementie eten momenteel met hun handen. Het is de bedoeling dat de pilot verder wordt uitgebreid. Volgens de zorginstelling wordt wel altijd eerst goed met de familie overlegd, want voor veel kinderen is het toch even wennen om hun vader of moeder zonder mes en vork te zien eten.

Lekkerder
Meneer Dellaert is een van de cliënten van SVRZ die af en toe met zijn handen eet. Hij heeft Parkinson en het wordt voor hem steeds lastiger om met bestek te eten. Het eten met de handen bevalt hem goed, hij zegt dat het eten zelfs lekkerder smaakt op die manier.

Onderzoek
Het project Fingerfood behaalde onlangs een tweede plaats bij de uitreiking van de Jenneke van Veen-Verbeterprijs. Studenten van de Hogeschool Zeeland onderzochten het effect van Fingerfood (PDF-file) op mensen met dementie.

Deel dit artikel: