Reusachtige bollen verrijzen in de Wilhelminapolder

In de Wilhelminapolder worden negen reusachtige bolvormige sculpturen neergezet. Kunstenaar Michael Beutler zet de kolossen met behulp van een hijskraan in elkaar. De sculpturen staan verspreid over de meer dan duizend hectares landbouwgrond van Maatschap De Wilhelminapolder. Ze staan over een lengte van zeven kilometer. Het is het grootste landart-kunstwerk in Nederland.

De Duitse kunstenaar Michael Beutler wil met het werk, genaamd 'Like suns setting three meters above true level’, de toeschouwer bewust maken van de hoogteverschillen in het landschap. Op de laagste plaatsen in de polders staan de hoogste sculpturen. Op het hoogste punt de laagste. Ze geven aan hoe laag het landschap ligt ten opzichte van NAP.

Jubileum
Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder ter ere van het 200-jarig jubileum in samenwerking met het CBK Zeeland. Het project kost 550.000 euro en wordt voor 85 % bekostigd door de Maatschap Wilhelminapolder, 10 procent door de gemeente Goes (ruim 50.000 euro) en 5 procent door de provincie Zeeland (ruim 10.000 euro).

Actiegroep
Een groep Zeeuwse kunstenaars protesteerde vorig jaar met de actiegroep 'Nee tegen betonnen kunst Wilhelminapolder' tevergeefs tegen het kunstwerk. De actievoerders vinden het 'onnodige kunst en geldverspilling'. Het project heeft een jaar vertraging opgelopen door een lange vergunningprocedure, een bezwaarprocedure en de ingewikkelde betonproductie. Volgende week staan alle sculpturen op hun plaats. In april 2014 is de officiële presentatie.

Deel dit artikel: