Bidox-tank van Colsen wint Emergo

Colsen Milieutechniek in Hulst is dit jaar winnaar van de Emergo; de prijs voor het meest innovatieve bedrijf in Zeeland. Colsen heeft een tank ontworpen, de Bidox, waarin biogas op een milieuvriendelijke manier wordt ontzwaveld.


Dat gebeurt door middel van een combinatie van bacteriën, water en lucht. Het biogas kan vervolgens worden gebruikt voor het opwekken van warmte of energie. De Bidox draait onder meer bij aardappelverwerker LambWeston Meijer in Kruiningen.


Smog
Zwavel is in combinatie met vocht sterk corrosief en tast metalen aan. Bovendien onstaan bij verbranding van niet-ontzwaveld biogas schadelijke zwaveloxiden. Die veroorzaken onder meer de vorming van smog en zure regen.

Fosfaten
Aan de Emergo is een oorkonde verbonden en een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Johan Elenbaas. Colsen Milieutechniek ontving de prijs donderdag uit handen van dagelijks provinciebestuurder Ben de Reu. Ook in 2005 was Colsen winnaar van de Zeeuwse innovatieprijs Emergo. Zij wonnen toen met een methode voor terugwinnen van fosfaten bij afvalwaterzuiveringen.

Prijs

De Emergo is een jaarlijkse prijs van de provincie Zeeland en Syntens Innovatiecentrum. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een Zeeuwse onderneming die een succesvolle vinding kan laten zien.

Winnaar
Ook het publiek mag ieder jaar een winnaar aanwijzen; dat is dit jaar het bedrijf wQare. Het bedrijf is een bundeling van drie Zeeuwse ondernemingen. Samen nemen ze de techniek op zich in zorginstellingen en ziekenhuizen. Door bijvoorbeeld een operatiekamer samen te ontwerpen komen technische problemen en dubbelingen er op de tekentafel al uit. Dat kan gaan om bijvoorbeeld luchtverversingssystemen, maar ook computerleidingen.

Stemmen

Mensen konden stemmen via de speciale website van Omroep Zeeland. Hier zijn ook filmpjes van de genomineerden te vinden.


foto: www.colsen.nl

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen bidox colsen emergo wQare
Deel dit artikel:

Recent nieuws