Groot deel kunstwerk Fenijn verwijderd

Vier van de in totaal vijf series kunstige verkeersborden van Rini Fenijn zijn door de provincie verwijderd. Het ging om een kunstproject van de Nieuwvlietse kunstenaar. Met de borden op Zeeuws-Vlaamse rotondes wilde hij aandacht vragen voor de richting die mensen komend jaar op zullen gaan.

De borden waren sinds zondag te vinden bij de rotondes van Nieuwvliet, Oostburg (Maaidijk), Draaibrug, en Potjes (tussen Zuidzande-Cadzand). Bij IJzendijke zouden ze nog staan. De weg waar ze daar bij staan wordt niet beheerd door de provincie, maar door Rijkswaterstaat.

Provincie
De provincie Zeeland laat in een reactie weten: "De borden zijn geplaatst zonder toestemming en het is voor iedereen, dus ook voor kunstenaars, verboden om zonder toestemming borden te plaatsen." De provincie voegt daar wel aan toe dat het niet ongebruikelijk is dat er kunstwerken naast de weg staan, maar dat hier niet van tevoren is overlegd. Ook speelt het feit mee dat de borden erg veel op gewone verkeersborden lijken.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat laat weten de borden zo snel mogelijk te verwijderen bij IJzendijke omdat de veiligheid bij de rotonde voor hen voorop staat. Als de kunstenaar eerst contact met hen had opgenomen, was er volgens hen misschien een andere plek mogelijk geweest.

Reacties
Op het bericht dat eerder op Omroep Zeeland verscheen werd flink gereageerd. Sommige bezoekers vonden het een leuk kunstwerk. "Leuk idee!", schrijft een bezoeker terwijl Jane zich afvraagd of het hier wel om een kunstwerk gaat. Santje schrijft: "Volg je hart en toon compassie, dan gaat het de goede richting uit."

Andere vroegen zich af of deze extra borden wel veilig zijn. "Ik mag toch hopen dat deze borden niet voor verwarring/afleiding gaan zorgen en er hierdoor ongelukken gaan gebeuren op die rotondes! Leuk bedacht maar wel goed over nagedacht?" Cor zet vraagtekens bij de financiering: "Zal wel weer het nodige subsidiegeld naar toe zijn gegaan. Weggegooid geld voor al die onzin. Wie wordt hier nu beter van?"

Deel dit artikel: