Opknapbeurt voor kanon mijnenlegger

Vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp beginnen zaterdagochtend met het schoonmaken van het kanon van een Duitse mijnenlegger uit de Tweede Wereldoorlog.

De wrakstukken van deze mijnenlegger zijn ruim een week geleden opgetakeld uit het Veerse Meer. Het kanon is een paar dagen later boven water gehaald. Het kanon wordt eerst zo goed mogelijk schoongespoten. Een vrijwilliger, specialist op dit gebied, gaat het stuk over twee weken uit elkaar halen. In de loop was geen munitie meer aanwezig. Kees Traas van het museum noemt de vondst van het kanon bijzonder.

Schoonmaken
Maandag gaan de vrijwilligers van het museum het wrak van de mijnenlegger schoonmaken en ook de binnenkant daarvan inspecteren. Het vaartuig ligt op een ponton in Vlissingen-Oost.

Wrakruiming
De Duitse mijnenlegger is in de Tweede Wereldoorlog op een eigen mijn gevaren en gezonken. Het wrak is ontdekt door de wrakduikstichting de Roompot. Rijkswaterstaat heeft het wrak in samenwerking met Defensie geborgen. Tijdens de berging brak een kraan, waardoor het deel van het wrak, dat in de takels hing, weer terugviel in het water. Hierbij is het kanon afgebroken.

Deel dit artikel: