Checkpoint is criminele organisatie

Dat is de uitspraak van de rechter in Middelburg in deze zaak tegen de medewerkers en de leiding van Checkpoint. Het OM eiste straffen van 240 uur werkstraf voor thuiswerkers tot 1,5 jaar cel en een boete van tien miljoen euro voor de eigenaar. De verdachten gaan de cel niet in, hun straf is gelijk aan het voorarrest.
In de rechtszaal waren donderdag geen verdachten aanwezig. Boete tien miljoen zaak Checkpoint De voormalig eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen moet ongeveer tien miljoen euro terugbetalen aan de staat. Tegen de eigenaar was anderhalf jaar cel geëist en hij zou 28 miljoen euro moeten terugbetalen. Dat bedrag is dus lager uitgevallen. Het geld is de winst die Checkpoint heeft gemaakt op de verkoop van softdrugs. Of de zestien medewerkers nog in hoger beroep gaan, daarover konden de advocaten nog niets zeggen. Lonink: overleg scherp gedoogbeleid Burgemeester Lonink van Terneuzen wil zo snel mogelijk landelijk overleg met de politiek over een nieuw gedoogbeleid. Door de uitspraak in de zaak Checkpoint moet dat beleid worden aangescherpt, zegt Lonink. Hij zegt dat gemeenten meer verantwoordelijkheid moeten krijgen om het gedoogbeleid aan te scherpen, nu liggen die te veel bij de coffeeshop. Lonink blijft voorstander van kleine shops die onder strikte voorwaarden alleen de lokale markt bedienen.
Minister wacht mogelijk beroep af Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil niet reageren op de uitspraak in de zaak Checkpoint. Volgens een woordvoerder reageert de minister nooit op individuele gevallen en ook is de rechtsgang nog niet afgerond. Het OM en Checkpoint kunnen namelijk beide nog beroep aantekenen. Het is dan ook niet duidelijk wat de uitspraak betekent voor andere coffeeshops in Nederland. Het nieuwe kabinet gaat mogelijk het gedoogdbeleid rond softdrugs herzien. Rol overheid weegt mee in strafmaat De gemeente Terneuzen gaat zeker niet vrijuit in de zaak Checkpoint. Volgens de rechter kon de shop groeien, omdat de gemeente daarvoor kansen gaf. Daardoor zijn de straffen voor personeel lager uitgevallen. De advocaten van de verdachten hadden gehoopt dat de rechtbank zich duidelijker had uitgesproken over de gemeente en het Openbaar Ministerie.