Amerikaan blijft zoeken naar vliegtuigwrak in Breskens

Nu 2013 op zijn einde loopt kijkt een aantal verslaggevers terug op hun nieuws van het jaar. Voor Pim van den Berge maakte de zoektocht naar het wrak van een B17 bommenwerper veel indruk, en hij laat met een persoonlijke reportage de gebeurtenissen nog eens voorbij komen.

In mei van dit jaar deed de Amerikaan Marvin Nauman een beroep op Omroep Zeeland om te helpen zoeken naar getuigen van de crash van de B17 bommenwerper, met de naam 'Minor Ball', die op 4 oktober 1943 zwaargehavend terug van een missie in Duitsland kwam toen hij door Duits afweergeschut boven de Westerschelde onder vuur werd genomen. Het vliegtuig met als piloot de oom van Marvin, Dan Nauman, stortte neer bij Hoofdplaat. Van de 11 bemanningsleden werden er slechts 4 geborgen.

Getuige

Al jarenlang probeert Marvin Nauman erachter te komen waar het wrak ligt. Pim van den Berge sprak met een nog levende getuige, Dientje Goessije, die op 13-jarige leeftijd vanuit de kajuit van haar vaders schip in de haven van Hoofdplaat de bommenwerper in het water zag neerstorten. Ook historicus Cor Heijkoop wees, naar aanleiding van een gesprek met twee vissers uit Breskens, ongeveer dezelfde plek aan.

Zandbank

En ook Albert van de Velde uit Breskens meldde zich bij Omroep Zeeland. Samen met Pim van den Berge ging hij op de zandbank 'de Hooge Plaaten' terug naar de plek waar hij 40 jaar geleden een vliegtuigwrak had zien liggen.

Heldengraf

Ondanks de aanwijzingen en de zoektocht is het wrak nog steeds niet gevonden. Toch laat Marvin Nauman zich niet uit het veld slaan. Hij blijft ervan overtuigd dat ooit de B17 gelokaliseerd wordt en dat hij zijn oom en de andere bemanningsleden uiteindelijk een heldengraf in Amerika zullen krijgen.