Duikpas Oosterschelde minstens jaar uitgesteld

De komst van de betaalde duikpas voor het duiken in de Oosterschelde is met minstens een jaar uitgesteld. Dat laten de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) en het Nationaal Park Oosterschelde weten.

Het was de bedoeling dat de duikpas per 1 januari 2014 in zou gaan, maar die deadline is niet gehaald. Dat heeft volgens Desmond van Santen van de NOB twee redenen: "We willen eerst uitzoeken of er voldoende draagvlak is bij onderwatersporters voor zo'n maatregel."

'Pas voor heel Zeeland'
Daarnaast wil de NOB dat als er een duikpas komt, die pas niet alleen voor de Oosterschelde geldt, maar voor heel Zeeland. Volgens Siebe Kramer van het Nationaal Park Oosterschelde betekent dat onder meer dat er weer een hoop opnieuw moet worden uitgezocht.

Zorgvuldig
Er is nog geen nieuwe datum ingesteld als richtlijn, maar volgens Kramer gaat het minstens nog een jaar duren. Van Santen van de NOB: "We willen liever zorgvuldig zijn en iets langer uittrekken om alles zorgvuldig te onderzoeken dan haastwerk leveren om een deadline te halen."

Afgeschaft
Zeeland heeft ruim tien jaar geleden al een duikpas gehad. Dat duikbewijs werd na een paar jaar weer afgeschaft. De opbrengsten van het bewijs waren amper hoog genoeg om de de administratie van het systeem te kunnen betalen.

Oude plannen
In de oude plannen voor de pas, die in had moeten gaan op 1 januari, stond dat de pas zo'n dertig euro moest gaan kosten. De opbrengst zou naar duikvoorzieningen in de provincie gaan. Bijvoorbeeld ter verbetering van dijkovergangen bij duikplekken. In de plannen ging een kwart van het geld naar het Nationaal park Oosterschelde.