Grote toeloop buitenlandse werknemers blijft uit

In het stadskantoor van Goes hebben zich maandag vijftig buitenlandse werknemers ingeschreven. Het gaat om arbeidsmigranten die niet langer dan vier maanden in Nederland blijven. Ze komen vooral uit Polen, Roemenië en Spanje. Hoewel sinds 1 januari ook Bulgaren zich vrij mogen bewegen in Europa, waren er geen inschrijvingen uit dat land.

Bij het andere Zeeuwse loket, in Terneuzen, hebben zich vier tijdelijke arbeidsmigranten gemeld. "Geen sprake van een enorme toeloop dus", zegt Coördinator Paul van Balen. Hij denkt dat zo'n 5.000 tijdelijke arbeidsmigranten zich dit jaar zullen inschrijven in Goes.

RNI
De arbeidsmigranten moeten zich per 1 januari inschrijven bij een Register Niet Ingezetenen (RNI) om in aanmerking te komen voor een burgerservicenummer. Voorheen moest dit bij de belastingdienst. Een burgerservicenummer hebben de migranten nodig voor een arbeidscontract, voor zorgverlening of toeslagen. De RNI-loketten zijn alleen bedoeld voor buitenlanders die maximaal vier maanden in ons land blijven. Wie langer blijft, moet zich inschrijven bij de gemeente.


Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen arbeidsmigrant Goes rni
Deel dit artikel: