Bedrijven grensstreek dupe van accijnsverhogingen

Bedrijven in de grensstreek zijn de dupe van accijnsverhogingen die begin dit jaar zijn ingevoerd. Zij zien door de extra verhoging nog meer klanten naar Belgiƫ gaan om te tanken en drank in te slaan. De accijns op diesel stijgt met drie cent per liter, op LPG met zeven cent en die van de benzine wordt aangepast aan de inflatie.

Garagebedrijf van Hal in Eede merkt dat er steeds minder getankt wordt. De afgelopen jaren hebben ze de omzet daar flink zien dalen en dat zal met deze extra verhoging zo blijven. Het tankstation is aangesloten bij oliehandel Den Dekker, dat ook nog een station in Sas van Gent heeft. Een onbemand tankstation, want het was niet meer rendabel om dit station bemand te houden.

Jammer
Directeur Jaap Bimmel vindt het jammer dat Nederland zo ver vooruit is in Europa als het gaat om accijnsverhogingen. Het verschil met andere landen wordt gewoonweg te groot.

Alcohol
Ook op alcoholhoudende dranken stijgt de accijns met 5,75 procent. Voor slijterijen en wijnhandelaren een extra domper. De afgelopen jaren was het volgens wijnhandelaar John Wullaert uit Koewacht al moeilijk concurreren met België omdat daar een goede fles wijn al snel drie euro goedkoper is.

Dertien cent
Met de accijnsverhoging komt er omgerekend nog eens dertien cent per fles bovenop. Ook hij merkt dat steeds meer Zeeuws-Vlamingen het over de grens zoeken omdat het daar heel wat goedkoper is. Somber ziet hij de toekomst niet in, maar zijn omzet ziet hij ook dit jaar zeker weer dalen.

Deel dit artikel: