'Zeeuwse woningmarkt kruipt uit het dal'

De Zeeuwse woningmarkt is in 2013 uit het dal gekropen. Volgens Mark Faasse van makelaarsvereniging NVM zijn er vorig jaar in Zeeland meer huizen verkocht en zijn ook de huizenprijzen gestegen. In Zeeuws-Vlaanderen was er een prijsstijging van 7,3 procent, in de rest van Zeeland 10,1 procent.

Volgens Faasse wordt de verbetering van de woningmarkt veroorzaakt door de huidige lage hypotheekrente en de politieke rust, waardoor het vertrouwen van consumenten stijgt.

Kanttekeningen
Faasse plaatst nog wel enige kanttekeningen. De prijsstijgingen zijn veroorzaakt aan de onderkant van de woningmarkt, met name door starters die geen eigen woning moesten verkopen. Aan de bovenkant van de markt, kunnen Zeeuwen een grotere woning kopen voor hetzelfde geld, daar is volgens Faasse sprake van een relatieve prijsdaling.

Verkooptijd
Ook is de verkooptijd in Zeeland in het aantal dagen toegenomen. Dat duidt erop dat de cijfers in het volgende kwartaal naar beneden moeten worden bijgesteld.

Hypotheeknormen
Verder wijst Faasse op het aanscherpen van de hypotheeknormen in 2014 en dat er verkiezingen aankomen van de gemeenteraad en het Europees Parlement. Daarom is volgens hem voorzichtigheid geboden.