Ritzege en gele trui Van der Lijke in Tour de Gironde


Een vlucht van zeventien renners bepaalde het gezicht van de rit over 160 kilometer van Fargues-Saint-Hilaire naar Cenon (net boven Bordeaux). Van der Lijke maakte deel uit van de kopgroep net als Marco Minnaard uit Wemeldinge. Twintig kilometer voor de finish reed Van der Lijke met ploeggenoot Daan Olivier weg, samen met nog twee andere renners. De vier koplopers leken weer ingerekend te worden, maar in de finale met twee klimmetjes bleven Van der Lijke en Olivier vooruit.

Van der Lijke won de etappe voor Olivier. Derde werd Fabien Fraissignes (Fra). In het algemeen klassement heeft Van der Lijke zeven seconden voorsprong op Olivier en 21 seconden op Fraissignes. Marco Minnaard staat op de 49e plaats op 1.24'.

De etappezege is de eerste grote overwinning voor Van der Lijke, die derdejaars belofte is. "Nick heeft dit jaar al het sprintklassement gewonnen in de Tour de Bretagne en in Olympia's Tour reed hij goed in dienst van de ploeg", zegt een tevreden ploegleider Arthur van Dongen op de website van het Rabobank Continental Team.
De tweede etappe start zondag in Saint-Loubes en finisht na 180 kilometer in Braud-et-Saint-Louis. Maandag staat de slotetappe op het programma.