'Betalen voor paardrijden in de natuur'

Ruiters moeten binnenkort misschien gaan betalen om in de natuur te gaan paardrijden. Staatsbosbeheer onderzoekt of er een buitenrijpas kan worden ingevoerd. De opbrengst gaat naar onderhoud van voorzieningen voor ruiters, zoals ruiterpaden, parkeerplaatsen voor paardentrailers en bruggetjes die geschikt zijn voor een paard.

Alle leden van de paardensportbond KNHS krijgen de komende tijd een vragenlijst over het plan thuisgestuurd. De buitenrijpas zou voor het hele land moeten gaan gelden voor iedereen die wel eens te paard de natuur in trekt.

Natuurbeheerders
Volgens Staatsbosbeheer is de invoering van de buitenrijpas nodig omdat de overheid het onderhoud van ruiterpaden niet meer betaalt. Daar moeten natuurbeheerders zelf voor opdraaien.

Schouwen
In Zeeland zijn vooral de natuurgebieden op de Kop van Schouwen populair bij ruiters.

Meebetalen
De regio Zeeland van ruitersportbond KNHS heeft geen bezwaar tegen de invoering van de buitenrijpas door Staasbosbeheer. Regiovoorzitter Paul van der Nat van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie denkt dat de gemiddelde ruiter wel wil meebetalen aan het onderhouden van ruiterpaden in de bossen en duinen die door Staatsbosbeheer worden beheerd.

Deel dit artikel: