Reuzenhaai gezien bij Westkapelle

Voor de kust van Westkapelle is vrijdagochtend een reuzenhaai gezien. De haai had volgens vogelaar Pim Wolf een lengte van minstens acht meter. Een reuzenhaai is de op een na grootst levende vis en is ongevaarlijk voor mensen. De vis leeft van plankton.

"Ik stond bij de vogeltelplek in Westkapelle en zag wat bruinvissen voor de kust", aldus Wolf. Daar keek ik naar door mijn telescoop en zag opeens twee vinnen in mijn beeld komen." Hij zag meteen dat het om een reuzenhaai ging. "Die heb ik voor de kust van Schotland wel vaker gezien."

Uniek
Volgens zeebioloog Jan van der Veen is het uniek dat de reuzenhaai zich laat zien. "Dit dier hoort in de winter eigenlijk in de oceaan te zwemmen. Ik vermoed dat dit een dwaalgast is." Van der Veen staat van de ontdekking te kijken. "In de zomer komen jonge reuzenhaaien wel eens dicht onder de kust, maar dat een volwassen exemplaar in Zeeuwse wateren zwemt, heb ik eigenlijk nog niet eerder gehoord."

Geen tanden
Mensen die in deze koude maanden toch het water in willen, hoeven zich geen zorgen te maken. De reuzenhaai heeft geen tanden, maar is door zijn lengte wel angstaanjagend.

Ameland
In 2009 spoelde een kadaver aan op Ameland. Het strand bij het Belgische de Panne werd in de zomer van 2012 opgeschrikt door een jonge reuzenhaai.
 

Meest gelezen
Dit artikel staat in de top tien van de meest gelezen berichten van 2014 op de website van Omroep Zeeland. Benieuwd wat er op één staat, bekijk dan de volledige lijst.


Foto:wikimedia.org

 

Meer over dit onderwerp:
Walcheren pim wolf reuzenhaai westkapelle
Deel dit artikel: