Norovirus in ziekenhuis ZorgSaam Terneuzen

Op de afdeling cardiologie/neurologie van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen is het besmettelijke norovirus vastgesteld. Op de afdeling zijn negen patiënten besmet geraakt. Ook zijn er zeven medewerkers van het ziekenhuis ziek.

Bezoek
De afdeling A1 is in quarantaine gebracht, maar bezoek op de afdeling van ziekenhuis Zorgsaam is wel mogelijk. Aan het bezoek zijn wel strengere eisen verbonden. Mensen moeten hun handen goed wassen en ze moeten na bezoek direct naar de uitgang, zonder omweg. Zo kunnen andere afdelingen niet besmet worden.

Voorzorgsmaatregelen
Verder moet het personeel strenge hygiënische voorzorgsmaatregelen nemen en zijn geplande behandelingen een week uitgesteld. Hoe lang de maatregelen van kracht blijven is nog onduidelijk. Zondag kijkt het ziekenhuis of de maatregelen versoepeld kunnen worden. Dat hangt er vanaf of meer patiënten het virus krijgen.

Zorg
In de rest van het ziekenhuis is niks te merken van het virus. Op alle afdelingen gaat de zorgverlening gewoon door. Ook alle afspraken die mensen in het ziekenhuis hebben blijven staan, net als de geplande operaties van andere afdelingen.

Uitbraak
December 2012 brak het norovirus uit in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes. Ook een aantal Zeeuws-Vlaamse verzorgingshuizen werden toen getroffen.

Braken
Het norovirus veroorzaakt buikgriep. Het begint met braken en diarree. Mensen die ermee besmet raken hebben vaak buikpijn, koorts en hoofdpijn. Tegen het besmettelijke virus zijn (nog) geen medicijnen.

Deel dit artikel: