'Patronenboek is monnikenwerk'

Sinds het verschijnen van het standaardwerk 'Zeeuwse streekdrachten 1800-2000' wordt er gewerkt aan de opvolger ervan: een patronenboek. Daarin komen patronen om de honderden verschillende kledingstukken zelf na te kunnen maken.

Acht jaar
De auteurs Susan Bakx, Jeanine Dekker, Liza van der Heijden en Jolien Sturm werken al acht jaar aan het bestuderen, namaken en beschrijven van oude kledingstukken.

Studie
De auteurs bestuderen van de kledingstukken zoveel mogelijk exemplaren. Zo worden tientallen mannenjassen opgemeten en uitgetekend om uiteindelijk het meest gangbare model op te nemen in het patronenboek.

Museum
"We kennen veel stukken uit het museum", zegt Liza van der Heijden, "Maar het is toch puzzelen hoe het precies in elkaar zit. Veel stukken die we willen tekenen, moeten we ook maken om het uit te proberen."

Vrouwen
In het boek komen de volgende vrouwelijke kledingstukken: ondermuts, bovenmuts, hemdrok, stiklief/onderlijfje, kousen en kousenband, zijzak, schort, beuk, doek, jak/mantel, schoudermantel, armwanten, schoenen en hoed.

Mannen
Voor mannen de volgende kledingstukken: hemd, hemdrok, vest/ondervest, rok/vest, overjas/schansloper/kappe, halsdoek, onderboek, broek, slobkousen, zakdoek.

Het is de bedoeling om het patronenboek in 2015 te publiceren.