Eind vliegverbod kleine vliegtuigen

Er zitten stoffen in de as waardoor gewassen beter groeien. Maar wonderen door IJslands as zijn ook weer niet te verwachten, zegt landbouwcoöperatie CZAV.
Einde vliegverbod Kleine vliegtuigen konden sinds 9.00 uur maandagochtend weer opstijgen van vliegveld Midden-Zeeland. Volgens de directie van Zeeland Airport was er geen reden meer om de propellervliegtuigen aan de grond te houden. Voor andere vliegtuigen blijft het luchtruim nog zeker tot maandag 14.00 uur gesloten, vanwege de as uit de IJslandse vulkaan.
De maatregelen die gelden vanwege die as zijn overdreven, vindt directeur Rob Gomersbach van Zeeland Airport. Schade tuinbouw door vliegverbod Telers van groente- en fruit in Zeeland lijden schade doordat het vliegverkeer stilligt, door de aswolk uit IJsland. Zo kunnen bijvoorbeeld de aubergines uit het kassencomplex op de Axelse Vlakte niet naar Amerika worden gevlogen. Dat heeft nadelige gevolgen voor de prijzen, volgens Tiny Aerts van landbouworganisatie ZLTO. Het luchtruim boven Nederland blijft in elk geval nog tot 14.00 uur vanmiddag dicht. Maar dat tijdstip kan nog worden aangepast.