Bio Base Europe Training Center maakt doorstart

Het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen maakt een doorstart. De tekorten bij het voorlichtings- en opleidingscentrum voor groene industrie in de Kanaalzone zijn aangevuld door de oorspronkelijke geldschieters. Het gaat om een tekort van 560.000 euro. Dat zegt Gert-Jan van der Brugge, voorzitter van het stichtingsbestuur achter het centrum.

Geldschieters
Onder de geldschieters die opnieuw de portemonnee trekken, zitten de provincie Zeeland , de provincie Oost-Vlaanderen, Zeeland Seaports, Havenschap Gent en de gemeente Terneuzen.

Financiële problemen
Een aantal maanden geleden bleek dat het Bio Base Europe Training Center in de financiële problemen was geraakt. Oorzaak is volgens Van der Brugge de economische crisis. Ook blijkt de industrie in de Kanaalzone, aan beide kanten van de Zeeuws-Vlaamse grens, minder haast te maken met het invoeren van milieuvriendelijke productieprocessen dan gedacht.

Achterhaald
"Duidelijk is dat de plannen die een paar jaar geleden voor het Bio Base Center zijn opgesteld, achterhaald zijn", zegt Gert-Jan van der Brugge. "Destijds dachten we dat tegen deze tijd de olie bij wijze van spreken op zou zijn, maar niets is minder waar. Bovendien is het opkomende gebruik van het goedkope schaliegas een kink in de kabel. Daardoor is de noodzaak om groen te produceren voor sommigen bedrijven niet meer zo urgent".