Online petitie: Ruim 11.000 keer ondertekend

Ruim 11.000 mensen hebben de petitie 'Handen af van Zeeland' ondertekend. Omroep Zeeland is de online petitie begonnen naar aanleiding van de herindelingsplannen van minster Plasterk. Hij wil Zeeland als zelfstandige provincie opheffen en met Zuid-Holland samenvoegen.

Petitie

Vindt u dat Zeeland moet blijven bestaan als zelfstandige provincie? En dat Zeeland een eigen identiteit moet houden? Teken dan de petitie op de website van Omroep Zeeland. Die online petitie treft u op www.omroepzeeland.nl/handenafvanzeeland.

Reacties
De reacties komen vanuit heel Zeeland, zoals van Jan Danker uit Yerseke. Hij schrijft, "Als Nederland Zeeland niet als zelfstandige provincie wil dan moet Zeeland maar een zelfstandig land worden!" Ook reacties van buiten de provincie, zoals van dhr Mol uit Tutzing in Duitsland. Hij schrijft; "Zeeland bij Zuid-Holland voegen! Is het alweer 1 april?"

Omroep West
Op de website van Omroep West, de regionale zender voor het noorden van Zuid-Holland, staat ook een poll. 'Willen we die Zeeuwen erbij of niet?' Volgens de omroep is Zuid-Holland niets gevraagd.

Identiteit
Door de herindelingsplannen van minister Ronald Plasterk dreigt Zeeland zijn zelfstandigheid te verliezen en op te gaan in een groter landsdeel. Bent u het daar niet mee eens, laat dan uw stem horen en teken de petitie. Die wordt aangeboden aan de minister als een signaal dat Zeeland staat op behoud van de eigen identiteit.


Reacties

Op dit bericht kwamen bij Omroep Zeeland veel reacties binnen. Sommige Zeeuwen zijn absoluut tegen een dergelijke herindeling, anderen zijn voor of vinden dat de verschillende samenwerkingsvormen onderzocht moeten worden. Wat nagenoeg alle reacties met elkaar gemeen hebben is de Zeeuwse identiteit. Die is in Zeeland minstens zo sterk als in de eerder genoemde provincies en daarom geen argument voor samenvoeging. En dat is wat de Zeeuwen willen laten weten aan minister Plasterk.


Discussie

Volgens hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland is het de taak van de regionale omroep om de discussie rondom provinciale herindeling van alle kanten te belichten. "En dat doen we ook. Als Zeeuwse omroep zijn we dagelijks getuige van de sterke Zeeuwse regionale identiteit. In het nieuws, cultuur, muziek en taal. Juist daarover gaat ook de petitie op onze site. De Zeeuwse identiteit bestaat. Daar zijn we trots op en dat zullen we Den Haag laten zien!"

Deel dit artikel: