Nieuwe Vantoortelboom heet 'Meester Mitraillette'

Zijn debuut was een literaire sensatie in Zeeland. Veel Zeeuwse boekenliefhebbers kijken daarom uit naar het tweede boek van schrijver Jan Vantoortelboom uit Ossenisse.

Meester
Vrijdag is het zover. Dan verschijnt zijn boek 'Meester Mitraillette' over een jonge Vlaamse schoolmeester in de Eerste Wereldoorlog, die goed probeert te doen maar niet opgewassen is tegen de harde werkelijkheid.

Traumatisch
In het boek laat Jan Vantoortelboom zien hoe schuldgevoelens over een traumatisch ongeval in de jeugd van schoolmeester David Verbocht blijvende gevolgen heeft en een leven kunnen ontwrichten.

Verwachtingen
De jonge schoolmeester probeert zijn best te doen te voldoen aan alle conventies en verwachtingen van anderen, maar kan zichzelf niet verloochenen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog belandt David in de loopgraven. Als hij deserteert om zijn geliefde te zoeken, wordt hij veroordeeld tot het vuurpeloton.

Toeval
Het is toeval dat 'Meester Mitraillette' verschijnt in het jaar dat het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Vantoortelboom had het twee jaar geleden al willen uitbrengen, wat door tijdnood niet is gelukt.

Derde
Het eerste boek van Vantoortelboom 'De verzonken jongen' won de Bronzen Uil 2011 en de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen. Nu werkt Vantoortelboom aan een derde roman 'De man die haast had', die waarschijnlijk volgend jaar uitkomt.