CDA wil Europese steun faillissement Thermphos

Zeeland moet miljoenen euro's financiële steun krijgen van Europa naar aanleiding van het faillissement van Thermphos. Dat zegt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Hij roept Brussel op om geld vrij te maken in het Europees Solidariteitsfonds.

Werkgelegenheid
De sluiting van het bedrijf eind 2012 was een harde klap voor werkgelegenheid en economische groei in Zeeland: 450 mensen verloren hun baan en 1,07% van de Zeeuwse economie verdween. "Verzachtende maatregelen moeten de regionale ramp beperken", aldus Van Nistelrooij.

Doorstart
De doorstart van het bedrijf liep in september spaak. De overnamekandidaat voor een doorstart, het Oostenrijkse Phoenix, het moederbedrijf van Kalogeo, kon niet aan de voorwaarden voldoen.

Goedmaker
"Thermphos was de enige duurzame fosforproducent in Europa. Het ging ten onder toen de Europese Commissie niet optrad tegen dumpingpraktijken van de Kazachstaanse concurrent Kazphosphate", zegt Van Nistelrooij. "Dus de Europese Commissie heeft iets goed te maken."

Schoonmaak
Zeeland kan het EU-geld gebruiken voor de schoonmaak van het voormalige bedrijfsterrein. Aan die schoonmaak hangt waarschijnlijk een prijskaartje van tussen de 90 en 150 miljoen euro.

Aanvraag
Bij zijn actie voor Zeeland krijgt Van Nistelrooij steun van een Spaanse collega, Rosa Estaràs Ferragut, die rapporteur is van het Europees Solidariteitsfonds. Samen roepen zij Nederland nu op om een formele aanvraag in te dienen bij de Europese Commissie.

Begrip
In oktober vorig jaar gaf PvdA-Europarlementariër Judith Merkies al aan dat de eurocommissaris begrip had voor de problemen in Zeeland na de val van Thermphos. Ook haar collega's in het Europees Parlement zouden positief staan tegenover een eventuele financiële steun vanuit Brussel.