Middelburgse schouwburg definitief niet naar ZEP

MIDDELBURG -
Het onderzoek voor bouw of verbouw mag maximaal 75.000 euro kosten. In december en januari werd een beslissing over dit onderwerp doorgeschoven. De raad kon toen geen beslissing nemen.

Lievens

Schouwburgdirecteur Frans Lievens is blij dat er een besluit is genomen. Hij hoopt dat het onderzoek binnen enkele maanden is afgerond. Lievens heeft een vermoeden wat er als voorstel uitkomt, maar wil dat niet zeggen.

Geschiedenis

Al ruim tien jaar is de Middelburgse schouwburg een heet politiek hangijzer. In november 2002 wordt de eerste hand gelegd aan het nieuwe theater. De Generaal Berghuijskazerne in het centrum van Middelburg moet plaats maken en wordt gesloopt.

Bouwput

Door enorme problemen rondom de bouwput van het nieuwe theater aan de Zuidsingel, besluit de gemeenteraad dit project in 2005 te stoppen. Huizen verzakken en bewoners moeten worden uitgekocht. Alles bij elkaar kost dit de gemeente zo'n 19 miljoen euro.

Bezuinigingen

Er gaat veel tijd overheen voordat er een nieuw ontwerp wordt gekozen door de gemeente. In 2011 wordt bekend hoe het nieuwe theater op het Molenwater eruit gaat zien. Maar vanwege bezuinigen gaat er een jaar later een dikke streep door dit nieuwbouwplan.

Totale kosten

De perikelen rondom de schouwburg hebben de gemeente Middelburg al ruim 22 miljoen euro gekost. Maar een nieuw theater heeft het nog niet.

Dossier

Voor meer informatie over de Middelburgse schouwburg kunt u terecht in dit dossier.