Paarden en runderen vreten bos Kamperland kaal

Wandelaars in natuurgebied de Goudplaat bij Kamperland vragen zich af wat er mis is met de bomen op het terrein. Het bos staat vol kaalgevreten bomen, waardoor het lijkt alsof ze ziek zijn.

Grazen
Volgens Staatsbosbeheer is er niets aan de hand. Sinds een half jaar grazen er paarden en runderen in het bos van natuurgebied de Goudplaat bij Kamperland. Dit heeft kaalslag aan de bomen tot gevolg. In hun zoektocht naar "levend groen" en mineralen hebben ze het namelijk ook voorzien op de schors van de bomen. Wandelaars schrikken daar soms van, maar volgens Staatsbosbeheer is het een bewuste keuze om de natuur te laten zoals het is.

Begrazing
Staatsbosbeheer wil namelijk zo veel mogelijk natuurlijke begrazing in de natuurgebieden. Bij de Goudplaat gebeurt dat door Gallowaykoeien en Konikpaarden. Het kan volgens Arco Goedkoop van Staatsbosbeheer totaal geen kwaad, "de bomen zullen er behalve littekens, niets aan overhouden".

Goudplaat
Het bos bij de Goudplaat is een bos waar de natuurlijke situatie zoveel mogelijk wordt nagebootst. Dit in tegenstelling tot een cultuurbos, waar de boomsoorten bruikbaar hout moeten opleveren, en er om die reden een ander soort bosbeheer is.

Deel dit artikel: