Maartje Korstanje genomineerd voor Volkskrant Prijs

De uit Goes afkomstige Maartje Korstanje maakt kans op de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014. Met vier andere kunstenaars hoort ze bij de 'Veelbelovende Vijf', zoals de genomineerden worden genoemd. Ze doen een gooi naar een prijs van tienduizend euro die in mei wordt uitgereikt.

Groepstentoonstelling
Zaterdag opende in het Stedelijk Museum in Schiedam de groepstentoonstelling met werk van de genomineerde beeldend kunstenaars. Behalve Maartje Korstanje zijn dat Emma van der Put, Floris Kaayk, Emmeline de Mooij en Giorgio Andreotta Caló. Een jury onder leiding van Sanne Wallis de Vries zal op 13 mei in het programma Kunststof TV de winnaar bekendmaken.

Publieksprijs
Bezoekers van de tentoonstelling kunnen stemmen op hun favoriete kunstenaar. De publieksprijs wordt op de laatste dag van de tentoonstelling, op 11 mei, bekendgemaakt.

Beelden
Maartje Korstanje maakt intrigerende organische beelden van eenvoudig karton. Elk beeld roept de vraag op: is het iets plantaardigs, is het een dier of een machine? Doordat de beelden herkenbaar zijn, maar toch vreemd, zetten ze aan tot kijken en nadenken.

Conservator
Maartje Korstanje werd genomineerd door Sue-an van der Zijp, conservator van het Groninger Museum. "Ze is een van mijn favoriete kunstenaars", zegt Van der Zijp, "Het zijn op het eerste gezicht een soort knutselwerken, maar het zijn ook bijna klassieke beelden. Bij elk beeld vraag je je af: Wat is het, wat ik zie? Dat maakt haar beelden heel spannend."

Vereerd
Maartje Korstanje is vereerd met de nominatie: "Het is heel eervol. Ik ben toch uitgekozen door mensen die goed weten wat er speelt in de kunstwereld, en als die jou goed vinden, dat zegt toch wel wat."

Deel dit artikel: